back

Як ОСББ провести термомодернізацію будинку та отримати до 70% компенсації витрачених коштів

18-02-2021 15:03

 

Однією з головних переваг створення ОСББ є можливість приймати участь у державних та місцевих програмах підтримки об’єднань в напрямку енергозбереження.

З 2020 року мешканці багатоквартирних будинків, що зорганізувались і створили ОСББ мають безпрецедентну можливість термомодернізувати свій будинок та отримати до 70% компенсації вартості енергоефективних заходів. Така можливість з’явилась завдяки Програмі «Енергодім» державної установи Фонд енергоефективності, що опікується питанням підтримки співвласників багатоквартирних будинків в напрямку енергозбереження.

Програма «Енергодім» реалізується завдяки співпраці між Фондом енергоефективності, діяльність якого фінансується із державного бюджету, та Міжнародною Фінансовою Корпорацією (IFC), фінансовими донорами якої є Європейський Союз та Уряд Німеччини.

На сьогодні, держава вклала у статутний капітал Фонду 2,7 млрд грн, ще 100,0 млн грн передбачено у Державному бюджеті на 2021 рік. До того ж за Угодами з ЄС донори також передбачили грантову допомогу Україні у розмірі 100,0 млн євро. Разом цих коштів вистачить, щоб реалізувати близько півтори тисячі проєктів термомодернізації багатоквартирних будинків.

Комплексні заходи за підтримки Фонду можуть принести до 50% економії тепла у будинку та, відповідно, коштів у платіжках співвласників.  

За Програмою ОСББ можуть обрати один з двох пакетів термомодернізації. Пакет А «Легкий» складається з відносно недорогих заходів енергоефективності з високим рівнем окупності інвестицій (встановлення лічильника теплової енергії, встановлення індивідуального теплового пункту, заміна котла, теплоізоляція або заміна трубопроводів тощо). Пакет Б «Комплексний» включає в себе всі заходи Пакета А (якщо вони не були впроваджені раніше), а також утеплення стін, даху, горища, підвалу, заміна або ремонт зовнішніх дверей, вікон та балконів у місцях загального користування.

В рамках Програми «Енергодім» Фонд відшкодовує ОСББ 40% вартості робіт та матеріалів для пакету А та 50% – для пакету Б. Крім того, для перших 500 ОСББ, які візьмуть участь у програмі Фонду, відшкодовуються додаткові 20%.

Наразі Фонд адмініструє 371 проєкт від понад 300 ОСББ України, що беруть участь у Програмі. Сумарна вартість проєктів становить близько 2,7 млрд грн, з яких майже 2,0 млрд будуть відшкодовані за рахунок Фонду. Скористатися можливістю отримати додаткові 20 % відшкодування зможуть ще 129 ОСББ.

Наразі за обома пакетами ОСББ можуть отримувати поетапне фінансування від Фонду. Середня вартість проєкту «Легкий» складає 1,6 млн грн, а проєкту «Комплексний» – 8,3 млн грн.

Максимальний строк, коли ОСББ може отримати всі транші від Фонду, складає 12 місяців для проекту «Легкий» та 24 місяці для проекту «Комплексний».

Умовно, реалізацію енергоефективних проєктів в будівлях ОСББ можливо розділити на декілька основних етапів:

  • прийняття рішення на загальних зборах мешканців про реалізацію проєкту;
  • проведення енергоаудиту будівлі;
  • прийняття рішення про впровадження пакету заходів «А» чи «Б», початок розробки ПКД та проведення її експертизи;
  • залучення кредитних або власних коштів;
  • початок будівельно-монтажних робіт з веденням авторського та технічного нагляду;
  • проведення повторного енергоаудиту будівлі;
  • верифікація реалізованого проєкту зі сторони Фонду;
  • отримання компенсації.

Для отримання компенсації ОСББ подає до Фонду відповідні заявки на відшкодування.

На сьогодні в області налічується 4229 багатоквартирних будинки, створено 473 ОСББ, які обслуговують 528 будівель, що становить 12,5% від їх загальної кількості.

Учасниками програми «Енергодім» вже стали 26 ОСББ області 21 з яких отримали перші компенсаційні виплати з Фонду в розмірі 2,4 млн грн. З них 258,0 тис. грн відшкодовано на проведення енергоаудитів, 544 тис. грн – на розробку проектно-кошторисної документації, 1,6 млн грн – відшкодування вартості здійснених заходів.

Крім того, ОСББ мають можливість скористатись фінансовою підтримкою на місцях. Між Фондом та громадами Чернігівської області в містах Мена, Новгород-Сіверський, Прилуки, Ніжин та селищах Варва та Сосниця підписано 6 меморандумів про співпрацю в напрямку підвищення енергоефективності в житловому секторі. Діють ряд місцевих програм співфінансування заходів з енергозбереження в житловому секторі в містах Ніжин, Мена, Носівка, Корюківка та селищах Сосниця, Срібне, Любеч. На фінансування програм у 2021 році в місцевих бюджетах передбачено понад 2,5 млн гривень.

За ініціативи обласної державної адміністрації було розроблено та затверджено регіональну Програму підтримки ОСББ Чернігівської області «Енергодім», мета якої зменшити фінансове навантаження на мешканців багатоквартирних будинків шляхом відшкодування частини відсотків по кредитах на енергоефективні заходи.

Першочерговим завданням, як органів місцевої влади так і органів місцевого самоврядування є долучення більшої кількості об’єднань співмешканців до програм підтримки та скористатися можливістю стати енергоефективними.

У разі зацікавленості органів місцевого самоврядування в розробці нових, адаптації вже прийнятих місцевих програм підтримки ОСББ до Програми Фонду, необхідну інформацію та алгоритм розробки та  прийняття програм можливо завантажити тут.

Детально ознайомитись з умовами участі в Програмі «Енергодім» Фонду енергоефективності, перейняти успішний досвід її учасників, та отримати консультацію з даного питання можливо перейшовши за посиланням https://energodim.org/news/ або звернувшись до регіонального радника Програми підтримки Фонду енергоефективності IFC в Чернігівській області Миколи Коломійця (тел. 0508515671, [email protected]).