back

Ресурси програми «Енергодім» будуть спрямовані на термомодернізацію будинків, зведених до 2010 року

12-11-2021 14:18

 

З 4 листопада введено в дію зміни до програми «Енергодім» — відтепер у межах програми ресурси Фонду енергоефективності будуть спрямовані на термомодернізацію житлових будинків, які були введені в експлуатацію до 31 грудня 2009 року включно. Таке нововведення Фонду надасть можливості для модернізації застарілого житлового фонду, побудованого за неактуальними будівельними нормами. Про це повідомив керівник експертної групи енергоефективності житлових будівель Директорату енергоефективності Мінрегіону Олександр Бойкул.

«Кількість будинків, зведених за старими будівельними нормами, становить превалюючу частину житлового фонду України. У більшості випадків їхній стан є незадовільним, а втрати тепла — величезні. Відтак Фондом було прийнято рішення про спрямування ресурсів програми “Енергодім” на термомодернізацію саме таких будинків, введених в експлуатацію до 31 грудня 2009 року. Так ми зможемо покращити умови для тисяч людей та знизити їхні платіжки за тепло», — підкреслив Олександр Бойкул.

Ще одним нововведенням програми «Енергодім» є фотофіксація стану робіт до початку термомодернізації. Зокрема, енергоаудитори під час попереднього аудиту мають сфотографувати інженерні мережі та загальний стан будинку до проведення ремонтно-будівельних робіт.

«Ця норма введена, аби запобігти зловживанням та повторному відшкодуванню гранту на енергоефективні заходи, які вже були реалізовані у будинку раніше», — зазначив Олександр Бойкул.

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив, що енергоефективність будівель – один з пріоритетних напрямів Європейського зеленого курсу.

За інформацією з вебсайту Мінрегіону