back

Світовий банк надасть 300 мільйонів доларів на проведення термомодернізації в українських містах

11-02-2022 09:03

 

У тісній співпраці з Міністерством розвитку громад та територій розпочинається новий проєкт Світового банку з енергоефективності. Світовий банк надасть 300 мільйонів доларів на проведення термомодернізації в українських містах. Про це під час зустрічі домовились Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов з регіональним директором Світового банку у справах країн Східної Європи Арупом Банерджі.

Світовий банк є нашим надійним партнером. Це підтверджено спільними проєктами останніх років, які спрямовані на розвиток міської інфраструктури. Йдеться про модернізацію сектору централізованого теплопостачання, а також водопостачання та водовідведення. 300 мільйонів доларів будуть виділені на проведення енергоефективних заходів в Україні. Завдяки цьому міста зможуть отримати більше ресурсів на термомодернізацію шкіл, садочків, систем теплопостачання, а також забезпечення вуличного освітлення. Проєкт стане потужним внеском у енергетичну стабільність нашої держави. Енергоефективність — один з ключових напрямів діяльності Мінрегіону», — наголосив Міністр Олексій Чернишов.

Зазначимо, станом на кінець 2021 року спільні проєкти Мінрегіону та Світового банку дали можливість скоротити споживання природного газу більш ніж на 27 мільйонів кубометрів, викиди вуглекислого газу (CO2) – на понад 45 тисяч тонн на рік, а також заощадити понад 26 гігават енергії.

«Енергоефективність критично важлива для майбутнього України. І ми раді долучатися до розбудови енергоефективної України. Технічні процеси з підготовки до реалізації нового проєкту Світового банку з муніципальної енергоефективності у тісній співпраці з Мінрегіоном мають завершитися наприкінці весни 2022 року. Переконаний,  це допоможе українським містам знизити рівень залежності від паливно-енергетичних ресурсів та зробить внесок у амбітні цілі України щодо протидії зміні клімату», — підкреслив регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи.

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій повідомив, що парламент ратифікував угоду з ЄІБ щодо кредиту у 300 млн євро на комплексну термомодернізацію громадських будівель. Також Мінрегіоном було підписано нові угоди з ЄІБ та фондом «E5P» у межах проєкту «Енергоефективність громадських будівель в Україні». Йдеться про надання гранту Україні у розмірі 4 млн євро від фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P), а також грантову технічну допомогу на суму 4 млн євро від Інвестиційної платформи сусідства ЄС (NIP).

За інформацією з вебсайту Мінрегіону України