back

На Чернігівщині запрацював перший в Україні комплекс з виробництва біометану

13-04-2023 14:17

 

У Чернігівській області агрокомпанія ввела в експлуатацію перший в Україні комплекс з виробництва біометану для подачі в газорозподільчі мережі. Відповідний модуль встановили та запустили на базі одного із шести біогазових заводів агрохолдингу. Підключено його до розподільчих мереж АТ "Чернігівгаз". Проєктна потужність виробництва становитиме близько трьох мільйонів кубометрів на рік.

Для отримання біогазу (а потім вже і біометану) завод використовує відходи від власної сільськогосподарської діяльності, зокрема рослинні залишки, відходи харчових та комбікормових виробництв, гній ВРХ. Вихідні продукти збродження вже з біогазового заводу використовуються як органічні добрива, що вносяться на поля. Землі, починаючи з третього року такого підживлення, вже не потребують додаткового збагачення калієм, фосфором та мікроелементами. Різко зменшується і потреба в азотних добривах. Тобто створений замкнений цикл безвідходного виробництва.

Як наголосив співвласник агрохолдингу Сергій Кравчук, компанія прагне перетворити сільське господарство як мінімум на енергетично нейтральне, як максимум — на енергетично профіцитне.

«Тема біометану жива, цікава, і дуже добре, що в Україні працюють підприємства, які готові долучитись до розвитку цієї галузі. Я знаю, що вони вивчили європейський досвід, ознайомились з роботою біометанових заводів в різних країнах. Впевнений, цей досвід буде успішно реалізований в Україні. Зі свого боку Міністерство сприяло розробці законодавчої бази задля розвитку біометанової галузі», — наголосив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

Біометан — це доочищений біогаз. За словами фахівців агрохолдингу, ні по кольору, ні по запаху він не відрізняється від природного. Його одразу можуть споживати домогосподарства та промисловість (наразі йдеться про півтори тисячі клієнтів).

«Велика подяка бізнесу, який в цей непростий час зміг завершити об’єкт та реалізувати перший в Україні такий проєкт, що наблизить енергонезалежність нашої держави. Також дякуємо всім партнерам, які долучилися до процесу, зокрема Чернігівгазу та Чернігівобленерго, — прокоментував перший заступник начальника ОВА Костянтин Мегем. — Сподіваємося, що це буде своєрідним маяком для потенційних інвесторів у Чернігівську область. Обласна військова адміністрація зі свого боку сприятиме подальшому залученню інвестицій до регіону».

У другій половині 2023 року інвестори планують встановити ще один модуль з виробництва біометану такої ж потужності у Київській області.

 
З вебсайту Чернігівської ОВА