back

Відновлення енергетичної інфраструктури: Чернігівська область

27-04-2023 10:15

 

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Чернігівщина зазнає масштабних артилерійських та ракетних обстрілів з боку ворога. У результаті обстрілів та агресії загарбників під час окупації було пошкоджено або зруйновано багато об’єктів критичної інфраструктури, зокрема понад тисячу обʼєктів електроенергетики та теплопостачання.

Через пошкодження значної кількості електромереж та трансформаторних підстанцій на території області виникали проблеми в енергетичному секторі, що призвели до перебоїв в електропостачанні.

Завдяки залученню всіх можливих людських ресурсів до робіт з відновлення та ремонту, в області вдалося швидко поновити постачання електроенергії населенню.

Наразі працівники Управління Держенергонагляду у Чернігівській області активно співпрацюють з військовою адміністрацією та оператором системи розподілу. Спільними зусиллями в регіоні повністю відновлено понад 18% обʼєктів електроенергетичної галузі та теплової сфери. Інші пошкоджені обʼєкти відновлено частково — вони працюють, але потребують приведення технічних характеристик до вимог нормативних документів у галузі електроенергетики та теплопостачання.

Ще декілька прикордонних об’єктів енергетики залишаються знеструмленими, оскільки через постійні артобстріли неможливо провести ремонтні роботи.

Також на Чернігівщині триває кропітка робота комісій щодо оглядів пошкоджених об’єктів електричних мереж або їх складових, активними учасниками якої є представники територіального Управління Держенергонагляду. За результатами оглядів уже оформлено 139 дефектних актів.

Детальний аналіз дефектних актів дозволяє планувати роботи із відновлення зруйнованих електромереж, що зазнали пошкоджень внаслідок російської агресії, залучати на такі цілі донорське фінансування, у тому числі за допомоги міжнародних партнерів, отримувати та розподіляти енергетичне обладнання, яке надходить як гуманітарні вантажі.

Нещодавно енергетики Чернігівщини отримали чергову партію обладнання для відновлювальних робіт вагою близько 17 тонн. Зокрема: трансформатори, комплектні розподільні пристрої, шафи керування телемеханіки тощо. Відповідна гуманітарна допомога надійшла зі Словенії, Італії, Франції, Ірландії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Швеції та Естонії.

Загалом за координації Міненерго для потреб Чернігівобленерго було розподілено близько 250 тонн енергообладнання.

З вебсайту Державної інспекції енергетичного нагляду України