back

«Зелені» облігації можуть стати дієвим інструментом термомодернізації бюджетних установ

16-07-2020 07:57

Що таке «зелені» облігації?

«Зелені» облігації – це боргові фінансові інструменти, надходження від розміщення яких спрямовуються виключно на фінансування зелених проектів.

Реалізація таких проектів повинна мати позитивний екологічний ефект та сприяти подоланню глобальних екологічних проблем, до яких можна віднести забруднення довкілля, зміну клімату, виснаження природних ресурсів тощо.

За рахунок коштів від розміщення «зелених» облігацій фінансуються проекти у сфері енергетики, зокрема проекти з відновлюваними джерелами енергії, ефективним використанням електроенергії, запобіганням та контролем забруднення, адаптацією до зміни клімату тощо.

Хто випускає «зелені» облігації та інвестує в них?

Емітентами «зелених» облігацій можуть бути органи влади, банки, міжнародні фінансові організації та підприємства. На сьогодні найбільшими емітентами «зелених» облігацій є Світовий банк та Міжнародна фінансова корпорація (IFC). За даними групи Світового банку, починаючи з 2008 року, ним було здійснено 135 емісій «зелених бондів» у 19 валютах на загальну суму еквівалентом більше, ніж 11 млрд дол. США, а IFC забезпечила 77 емісій у 12 валютах на суму 5,8 млрд дол. США. Зважаючи на високу ціну облігацій як фінансового інструменту, інвестують у них зазвичай установи, які мають змогу акумулювати значні обсяги грошових ресурсів з метою їх примноження.

До складу таких інвесторів входять переважно пенсійні, страхові та інвестиційні фонди.

Зростання популярності «зелених» облігацій

Перспективи зелених облігацій для фінансування енергоефективних проектів у бюджетних установах стали предметом аналізу, який провели міжнародні експерти проекту «Low Carbon Ukraine» спільно із «Dixi Group» за участю Держенергоефективності.

Як відомо, значна кількість громадських будівель в Україні є застарілими, мають великі енерговтрати та потребують модернізації.

За розрахунками експертів, щоб забезпечити термомодернізацію 5,5 тис. бюджетних установ у рік, потрібно близько 1 млрд євро щорічних інвестицій до 2030 року.

Джерелом фінансування енергоефективних проектів у громадських будівлях можуть бути саме зелені облігації. Це доводить і міжнародна практика. Так, у 2019 р. було випущено понад 250 млрд доларів зелених облігацій, 30% з яких – саме на енергоефективні проекти у будівлях.

Перспективи в Україні

В Україні даний сегмент фондового ринку поки є нерозвиненим, проте питання щодо випуску «зелених» облігацій не залишається поза увагою вітчизняних регуляторів (Презентация).

Для запуску зелених облігацій в Україні Держенергоефективності, НКЦПФР спільно з IFC, UNIDO, UNDP, Climate Bonds Initiative працюють над законодавчим підгрунтям. У результаті 19 червня 2020 року прийнято довгоочікуваний Закон, яким вводяться в обіг зелені облігації та встановлюються правила для учасників цього ринку.

Цим законом передбачено розробку вторинного законодавства, а саме – порядку відбору та супроводження проектів, які фінансуються за кошти державного та місцевих бюджетів.

Наразі розглядається декілька сценаріїв випуску зелених облігацій різними емітентами і аналізується міжнародний досвід. Наприклад, в США муніципалітети отримували компенсацію процентів за виплатами по зеленим облігаціям, що допомагало зняти фінансове навантаження та прискорити реалізацію проектів.

Схожі механізми є і в інших країнах. Для України розробка та впровадження таких стимулів дозволить подолати економічні бар’єри, високі процентні ставки тощо та активізувати випуск зелених облігацій на масштабні проекти, в тому числі і на залучення довгострокових фінансових ресурсів, щоб забезпечити комплексну термомодернізацію бюджетних закладів та масштабувати такі проекти.

 

За інформацією з вебсайту Держенергоефективності