Урядова та обласна програми  «теплих» кредитів

З жовтня 2014 року для населення та ОСББ діє розроблена Держенергоефективності та запроваджена Урядова програма «теплих» кредитів.

Програмою передбачено відшкодування з держбюджету у таких розмірах:

  • 20% суми кредиту (але не більше 12 тис. грн) на придбання негазових/неелектричних котлів для фізичних осіб;
  • 35% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн) на придбання енергоефективного обладнання/матеріалів для фізичних осіб - власників приватних будинків;

Якщо позичальником є фізична особа, яка отримує субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, то розмір відшкодування становитиме 35% як за напрямком придбання котлів, так і для інших енергоефективних заходів, але не більше 12 000 гривень.

Крім того, в Чернігівській області діє Програма стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення Чернігівської області на 2021 рік. Програма компенсує фізичним особам, які залучили кредитні кошти на впровадження енергоефективних заходів, частину процентної ставки у розмірі 10 пунктів.

ЯК ВЗЯТИ УЧАСТЬ У ПРОГРАМІ?

Для участі у програмі та отримання відшкодування необхідно здійснити наступні кроки:

1. Особа приймає рішення про впровадження енергоефективних заходів, звертається до уповноваженого банку та надає необхідний пакет документів для отримання кредиту на придбання енергоефективного обладнання чи матеріалів (перелік документів визначається банком).

2. Отримує кредитні кошти.

3. Надає банку рахунки фактури, акти виконаних робіт, тощо. Таким чином, позичальник має підтвердити цільове використання кредитних коштів.

Якщо позичальник – субсидіант, то обов’язковим є подання копій документів (повідомлень або довідок тощо), що підтверджують призначення фізичній особі субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

4. Банк щомісячно формує та подає до Держенергоефективності реєстри позичальників, які мають право на отримання відшкодування.

5. Держенергоефективності перераховує відповідні кошти на банківські рахунки для їх подальшого перерахування позичальникам.

З умовами надання «теплих» кредитів банками-партнерами можна ознайомитись за посиланнями:

Ощадбанк

Умови для приватних осіб

Умови для ОСББ, ЖБК

Укргазбанк

Умови для приватних осіб

Умови для ОСББ, ЖБК