back

Закон про управління відходами прийнято у першому читанні

22-07-2020 12:05

 

21 липня 2020 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні проєкт Закону України «Про управління відходами» № 2207-1д (далі – Проєкт), який встановить нові прозорі правила галузі та дозволить побудувати сучасну інфраструктуру управління відходами.

За даний Проєкт проголосувало 264 народних депутати. Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський зазначив, що проблема накопичення та неналежного поводження з відходами набула уже не лише національного масштабу, а й міжнародного.

«Основною ідеєю законопроєкту є запровадження на ринку нових прозорих правил, які створять нову галузь переробки відходів та сприятимуть екологічно безпечному поводженню з ними. В його основу закладено європейські принципи «забруднювач платить», «розширена відповідальність виробника» та ієрархію поводження з відходами, відповідно до якої ми на перших етапах повинні мінімізувати утворення відходів. Тут йде мова як про відмову від непотрібних покупок, так і про прийняття таких законодавчих ініціатив, як обмеження пластикових пакетів. На другому етапі ми повинні повторно використовувати продукти та речі, лише потім відправляти на вторинну переробку та утилізацію (включно енергетичну). Захоронення відходів у землю, яке на сьогодні є основним методом поводження з відходами, повинно стати останнім варіантом, який застосовується лише тоді, коли з відходами більше нічого не можна зробити. Таким чином, ми створимо систему, яка запобігатиме негативному впливу відходів на здоров’я людини та довкілля», - наголосив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський.

Проєкт зокрема передбачає:

1)запровадження ієрархії поводження з відходами. Це означає вимогу управляти ними у такій послідовності:

запобігання утворенню;

повторне використання;

рециклінг (переробка вторинної сировини);

відновлення, в тому числі спалювання з відновленням енергії (різні технології утилізації відходів;

видалення (захоронення);

2)запровадження принципу «забруднювач платить»;

3)запровадження системи розширеної відповідальності виробника, яка встановлює вимогу для виробників упаковки нести відповідальність за повний цикл життя створеної упаковки, батарей, акумуляторів, електричного та електронного обладнання, зношених шин, відпрацьованих олив, мастил, транспортних засобів тощо. Для кожної з категорії будуть окремо напрацьовані секторальні закони;

4)створення можливості для залучення інвестицій у будівництво сміттєпереробних заводів. Законопроєкт пропонує встановити прозорі правила у сфері управління муніципальними відходами, які нададуть рівні умови та гарантії для інвесторів у галузь;

5)введення жорстких європейських екологічних норм для операцій спалення та захоронення відходів, щоб не допустити нанесення шкоди здоров'ю людей і довкіллю;

6)законодавче підґрунтя для короткострокового та довгострокового планування управління відходами;

7)запровадження електронної інформаційної системи управління відходами для забезпечення прозорості у галузі та уникнення корупційних ризиків. Вона складатиметься з відкритих реєстрів, модулів для надання адміністративних послуг (видача всіх документів онлайн), звітності та аналізу статичної інформації.

Крім того, пропонується вирішити такі проблеми, як безконтрольне захоронення відходів на звалищах, які не відповідають екологічним нормам; фіктивної переробки відходів, коли фактично вони переробляються лише за документами; здійснення різних операцій з відходами без дозвільної документації.

Водночас Проєктом передбачається внесення змін до Кодексу про адміністративні порушення та значне підняття штрафів за порушення вимог законодавства у сфері управління відходами, зокрема, і за засмічення територій.

 

За інформацією з вебсайту Міністерства захисту

довкілля та природних ресурсів України