back

Теплоелектростанції на біомасі – це енергетична незалежність

30-09-2020 08:36

 

У рамках Всеукраїнського ECOFORUM-2020 представники Держенергоефективності та учасники заходу ознайомилися із роботою теплоелектростанції на біомасі потужністю 5 МВт у Переяславі на Київщині.

ТЕС демонструє приклад заміщення імпортного природного газу та ефективного використання біомаси для генерації енергії.

Крім цього, такі проєкти створюють додаткові робочі місця, з використанням сучасного обладнання, у т.ч. іноземного виробництва та активізовують суміжні галузі (спорудження об’єкту, збір, доставка і переробка біосировини тощо).

Також важливим є той загальновідомий факт, що ТЕС на біомасі працюють у рівному графіку навантаження, є прогнозованими у виробітку енергії та можуть бути використані, як балансуючі потужності.

 В Україні є значні ресурси для біоенергетичних проєктів. Зокрема, відходи агросектору (солома, лушпиння соняшника, відходи кукурудзи тощо), енергетичні рослини. Загальний потенціал їхнього використання в енергетичних цілях складає в еквіваленті ≉30 млрд м3 газу. Усе це ефективно використовується для генерації енергії та заміщення імпортного природного газу.

Для активізації біоенергетики в Україні та створення сприятливих умов для запуску проєктів у цій сфері Міненерго та Держенергоефективності за активної участі Біоенергетичної асоціації України підготовлено низку законодавчих ініціатив:

- щодо розвитку прозорого та конкурентного ринку твердого біопалива шляхом введення єдиної системи електронної торгівлі;

- щодо стимулювання вирощування енергетичних рослин;

- щодо звільнення біопалива від податку на СО₂;

- щодо розвитку сфери виробництва та використання біометану.

Біоенергетичні проєкти сприятимуть не лише зменшенню енергозалежності, а й економічному розвитку регіонів і підвищенню зайнятості населення.

Довідково: на території Чернігівської області розміщено ряд об’єктів, що виробляють теплову та електричну енергію з біомаси:

Корюківська ТЕС ТОВ «Кліар Енерджі» в м. Корюківка потужністю 3,5 МВт, з річним обсягом виробництва електричної енергії понад 46,5 млн кВт*год.;

когенераційна установка з виробництва електричної (потужність – 0,490 МВт) та теплової (потужністю – 0,739 Гкал/год) енергії, ТОВ "ЧЕРНІГІВСЬКА ГЕНЕРУЮЧА КОМПАНІЯ" в м. Чернігів з річним обсяг виробництва електричної енергії понад 1,0 млн кВт*год.

Крім того, теплову енергію з біопалива для бюджетної сфери регіону виробляють 25 приватних підприємств загальною потужністю котелень 52,8 МВт, а річний відпуск теплової енергії становить понад 73,6 тис. Гкал.

 

За інформацією з вебсайту Держенергоефективності