back

НІ спалюванню сухої рослинності

12-10-2020 16:10

 

Зараз триває підготовка до зимового періоду. У цей період зазвичай люди починають прибирати присадибні ділянки, парки, сквери та спалюють суху рослинність. Але це вкрай небезпечно та призводить до пожежної небезпеки.

Цього року навесні спалювання сухої трави, рослинних залишків та побутового сміття перетворилося на справжнє екологічне лихо для України.  Цьому сприяла тепла зима та, звісно, підпали.

Люди, які кажуть, що спалювання торішньої трави корисне, помиляються самі і вводять в оману інших. Головна небезпека полягає в провокуванні лісових пожеж і руйнуванні природніх біоценозів. А лісові пожежі – це страшне лихо для будь-якого району або регіону країни.

Підпалювання повністю знищує мікрофлору ґрунту , що формує  найбільш родючий шар 2-5 см. Скрізь, де пройшов вогонь, вже не буде колишнього різнотрав’я. Територію, що звільнилася, захоплять бур’яни. Знищуються багато комах, їх личинки та горять кладки і місця гніздових птахів.  На місці підпалу нормальне життя рослин і комах відновлюється лише через 5-6 років, а часто – ніколи.

Крім того, їдкий дим від спалювання трави шкідливий для людей, особливо для алергіків та астматиків. До того ж в сухій траві часто буває сміття, небезпечне для спалювання – пластикові пляшки, пакети тощо. Через це відбувається забруднення повітря важкими металами, що звісно призводить до негативних наслідків для здоров’я людини!

Кожен підпал – це  злочин проти  природи.  Тому скажи НІ спалюванню сухої рослинності!

Навесні цього року  Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу», який передбачає посилення відповідальності за забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу.

Передбачено посилення адміністративної відповідальності за порушення вимог пожежної безпеки в лісах, самовільне випалювання рослинності або її залишків, та кримінальна відповідальність за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу.

 

За інформацією з вебсайту Міністерства захисту довкілля

та природних ресурсів України