back

Уряд схвалив законопроєкт, який знімає бар’єри для впровадження ЕСКО-проєктів у бюджетній сфері

22-10-2020 09:13

 

На засіданні Уряду схвалено ініційований Міненерго і Держенергоефективності проєкт Закону України щодо подальшого функціонування ЕСКО-механізму для підвищення енергоефективності об’єктів державної та комунальної форми власності.

Ціль законопроєкту – узгодити Закон щодо енергосервісу із оновленою редакцією Закону «Про публічні закупівлі» і таким чином зняти існуючі невідповідності.

Завдяки прийняттю законопроєкту буде знято усі бар’єри у реалізації енергосервісу.  Замовники ЕСКО-послуг знову зможуть залучати інвестиції у модернізацію шкіл, дитсадків, лікарень та інших бюджетних установ.

У результаті реалізації ЕСКО-проєктів:

-  зменшується  споживання енергоресурсів об’єктами державної і комунальної форми власності;

-   скорочуються витрати на оплату комунальних послуг;

-   підвищується комфорт перебування у бюджетних установах.

Відповідно до отриманих даних, 36 міст з 20 регіонів, реалізуючи 242 ЕСКО-договори, зекономили 4,3 млн м3 газу або 60 млн грн на оплаті енергоносіїв протягом опалювального періоду 2019/2020. Середня річна економія склала 35%, що в 1,5 рази більше передбаченої ЕСКО-договорами (23%)».

На сьогодні в Україні впроваджено більше 540 ЕСКО-контрактів на суму понад 1,25 млрд гривень. У рамках цих договорів інвестори вкладають кошти в енергоефективні заходи у бюджетних установах та повертають їх, лише досягнувши економії енергоспоживання.

За інформацією з вебсайту Держенергоефективності