back

Супровід проєктів з енергоефективності для ОСББ

24-11-2020 10:45

 

З початком роботи в Україні Фонду енергоефективності та Програми «Енергодім» все більше голів ОСББ стикаються з питанням: З чого почати? Який порядок дій? Як отримання фінансову підтримку з боку держави на енергозбереження та не допустити помилок в оформленні документації?

Допомогти в цьому питанні ОСББ зможуть проєктні менеджери.

Проектний менеджер (ПМ) — це фахівець, який відповідає за перебіг проекту впровадження заходів з енергоефективності в будинку, підготовку документації, якість заявок та загальний супровід проектів за умовами Програми «‎Енергодім»‎

Тобто, співвласники можуть найняти фахівця, який буде управляти усім проектом, або долучатися до роботи на окремих його етапах, якісно та оперативно вирішувати супровідні питання.

За умовами Програми «‎Енергодім» Фонд відшкодовує до 70% витрат за послуги проектного менеджера.

Хто може бути проектним менеджером?

Фонд енергоефективності‎ не висуває особливих вимог до кваліфікаційного, освітнього рівня особи, яка може супроводжувати проекти термомодернізації багатоповерхівок. 

Тобто, жодних сертифікатів та/чи дозволів на право надання послуг проектного менеджера або документів про відповідну освіту подавати не потрібно. 

Проектним менеджером може бути як юридична особа чи фізична особа-підприємець, так і просто фізична особа. 

Які послуги надає проектний менеджер?

Проектний менеджер допомагає ОСББ управляти всіма процесами модернізації будинку: від подачі заявки на участь в Програмі — до реалізації будівельних робіт та  перевірки якості проекту. 

ОСББ та фахівець з супроводу проекту самостійно визначають перелік і обсяг робіт, який має виконати останній. 

Фонд, в свою чергу, визначає перелік можливих послуг проектного менеджера, за які може бути здійснене відшкодування. Перелік послуг можна знайти в Додатку 3 Програми «Енергодім».

Зокрема, фахівець з супроводу проектів може надавати такі послуги:

  • організація та участь в загальних зборах ОСББ, роз’яснення деталей участі в Програмі «Енергодім» та переваг для співвласників;
  • аналіз варіантів кредитування та розрахунків по кредиту, визначення та презентація оптимального рішення для співвласників;
  • оформлення заявки, супровідних документів для участі (та інших етапів) у Програмі «Енергодім»;
  • попередній розрахунок вартість робіт та послуг;
  • пошук та укладання договорів з підрядниками для виконання робіт/послуг з термомодернізації будинку, контроль виконання таких робіт/послуг.

Вартість послуг проектного менеджера

Загальна вартість послуг ПМ може бути будь-якою за домовленістю сторін, але  ця сума не повинна перевищувати 1,8 % фактичної вартості прийнятних заходів з будівельних робіт за проектом для Пакету «Комплексний» (Б) та 5% — для Пакету «Легкий» (А). Такі умови встановлено для перших 500 ОСББ-учасників Програми. 

Якщо ОСББ перевищить ці обмеження, розмір відшкодування за послуги ПМ буде меншим за встановлені 70%.

Як і коли ОСББ може залучати проектного менеджера до роботи? Як оформити відносини читайте тут.

З одного боку, проєктні менеджери можуть підсилити ОСББ при плануванні та реалізації енергоефективних проєктів, з іншого – вже чимало голів правлінь ОСББ та управителів у різних містах України блискуче розібралися в процедурах Фонду та готові допомагати колегам, примірявши на себе цей новий фах.

За інформацією з вебсайту Фонду енергоефективності