back

Фонд енергоефективності – шанс для ОСББ отримати підтримку на енергозбереження

27-11-2020 09:05

 

На сьогодні в Україні реалізовується проєкт, що стане важливою підтримкою для населення, що мешкає в багатоквартирних будинках та створили ОСББ.

Йдеться про діяльність Фонду енергоефективності – державної установи, яка опікується питанням підтримки співвласників багатоквартирних будинків, які хочуть термомодернізувати свій будинок. Фонд компенсує до 70% коштів, витрачених ОСББ на енергоефективні заходи у своєму будинку (такий великий розмір компенсації діє лише для 500 перших проєктів).

Комплексні заходи за підтримки Фонду можуть принести до 50% економії тепла у будинку та, відповідно, коштів у платіжках співвласників.  

Ще однією важливою особливістю Фонду енергоефективності є робота винятково з організованими співвласниками будинків – тобто з тими, яким вдалося створити ОСББ.

На сьогодні Фондом отримано вже 261 заявка від ОСББ вартістю понад 1,7 млрд гривень. Це значить, що більше 21 тисячі домогосподарств вже наступного року зможуть стати більш енергоощадними. Кількість та статус заявок до Програми «Енергодім» можна побачити на карті http://bit.ly/2TUrPNC

Довідково: До Фонду енергоефективності вже подано 23 заявки від ОСББ Чернігівської області на участь у програмі «ЕНЕРГОДІМ» (13 ОСББ з м. Чернігів, 5 ОСББ з м.Ніжин та 5 ОСББ з м.Прилуки).

Вартість енергоефективних заходів, запланованих ОСББ області до реалізації становить 142,2 млн грн. Відшкодування на проведення попереднього енергоаудиту від Фонду енергоефективності отримали 16 ОСББ Чернігівської області в обсязі 211,2 тис. гривень.

Наразі чотири ОСББ в містах Чернігів, Ніжин та Прилуки вже розпочали виконання робіт за проєктами (ОСББ «Фаворит-Попудренка 12Б» м.Чернігів, ОСББ «Мальва-10» м.Ніжин готовність 90-95% та ОСББ «Земська 39» і «Авіаторів 62» м. Прилуки готовність 50%).

Фонд енергоефективності – державна установа, яка надає гранти для відшкодування витрат на заходи з термореновації багатоквартирних будинків з ОСББ.

Умови програми “Енергодім” Фонду енергоефективності, за якою ОСББ отримують гранти, вимагають запровадження комплексних технічних рішень з енергоефективності будівель з урахуванням кращих європейських практик. В результаті їх реалізації співвласники таких будівель зможуть не лише заощаджувати кошти на комунальних послугах та зменшити енергоспоживання, підвищити рівень комфорту, вартості квартир та якості свого життя, а й зменшити викиди СО2.

Діяльність Фонду фінансується за рахунок коштів Держбюджету України, фінансової підтримки ЄС та уряду Німеччини. Програма “Енергодім” Фонду енергоефективності реалізується у співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією – IFC (IFC – Міжнародна фінансова корпорація, Група світового банку), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ в Україні) GmbH та Програмою розвитку ООН (ПРООН в Україні).

В усіх регіонах України працюють регіональні консультанти проекту IFC з підтримки діяльності Фонду енергоефективності, які забезпечують постійне інформування про Програму Фонду енергоефективності та супровід проектів для ОСББ.

Регіональний консультант на території Чернігівської області - Микола Коломієць, (050)851-5671[email protected].

За інформацією Фонду енергоефективності