back

Приватні домогосподарства у 2021 році зможуть отримати до 35% відшкодування за «теплими» кредитами на енергоефективні заходи

14-12-2020 08:35

 

Розуміючи, наскільки важливо підтримати населення в питаннях енергоефективності та зменшенні оплати за житлово-комунальні послуги, Держенергоефективності спільно з Міненерго ініціювали продовження програми «теплі» кредити на 2021 рік.

Окрім утеплення та заміни газових котлів на твердопаливні, фізичні особи – мешканці приватних будинків матимуть право залучати кредити на придбання електроакумулюючих систем, обладнання для заряджання електрокарів та інтелектуальних лічильників електричної енергії.

За умовами програми власники індивідуальних будинків зможуть залучити «теплі кредити» в одному з банків та отримати компенсацію у розмірі:

  • 20 % - на твердопаливні котли;
  • 35 % - на енергоефективні заходи.

За словами т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтина Гури, взяти участь у програмі «теплі кредити» дуже легко та просто, так як  абсолютно виключені будь-які контакти з чиновниками, мінімізовано бюрократію, а відшкодування можна отримати протягом 2 місяців. Додаткову підтримку надає місцева влада. Саме через це програма стала дуже популярною і щороку попит на неї у рази перевищує пропозицію.

Строк, на який уповноважені банки надають «теплі кредити» для фізичних осіб, становить від одного до трьох років. Проте позичальник може без додаткових витрат та комісії погасити кредит достроково.

Довідково: За роки дії Програми стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів Чернігівської області на 2018-2020 роки з обласного бюджету компенсовано частину відсоткової ставки 1678 фізичним особам на суму майже 1,3 млн грн за кредитами виданими на впровадження енергоефективних заходів. Середній розмір компенсації одній особі становив близько 0,8 тис. гривень. В м. Ніжин діє місцева програма стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення, якою скористалися 19 фізичних осіб, а сума компенсації склала близько 65 тис. грн.

Департаментом енергоефективності, транспорту, зв’язку та житлово-комунального господарства Чернігівської облдержадміністрації розроблено проєкт Програми стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення Чернігівської області на 2021 рік, який буде подано для затвердження на черговій сесії Чернігівської обласної ради.

 

За інформацією з вебсайту Держенергоефективності