back

1,2 млрд євро інвестовано у «зелені» проєкти в Україні у 2020 році

26-01-2021 11:26

 

У непрості часи «зелений перехід» - один із шляхів відновлення країн, враховуючи одразу економічні, соціальні та екологічні пріоритети. На це вчергове звертали увагу учасники 11-ої сесії Асамблеї IRENA. Україна також тримає цей курс.

Так, «зелена» енергетика залучила понад 1,24 млрд євро інвестицій в Україну у 2020 році навіть у складні часи пандемії.

Зокрема, минулого року 46 млн євро інвестовано у проєкти з енергоефективності через програму «теплих кредитів» (35 млн євро кредитів)  та енергосервіс (122 ЕСКО-договори на суму 11 млн євро).

1,2 млрд євро вкладено у 1,6 ГВт нових потужностей, що генерують електроенергію з відновлюваних джерел, а саме - встановлено:

1169 МВт - це сонячні електростанції;

226 МВт - СЕС у приватних домогосподарствах (СЕСд);

144 МВт - вітроелектростанції;

22 МВт - електростанції на біомасі;

10 МВт - електростанції на біогазі;

3 МВт  - об’єкти малої гідроенергетики.

Важливо, що все більше уваги до відновлюваних джерел енергії проявляють українські домогосподарства. За рік близько 8 тис. родин перейшли на сонячні панелі. Таким чином,  на початок 2021 року таких родин вже майже 30 000. Загальна потужність всіх СЕСд - 780 МВт.

Обсяг вкладених інвестицій в домашні СЕС становить 600 млн євро.

Оприлюднена Агентством статистика свідчить про зацікавленість українців до відновлюваних джерел енергії. Так, на кінець 2019 року нараховувалось близько 22 тис. родин, які перейшли на СЕС. Два року тому, на кінець 2018 р., таких родин було у 4 рази менше – лише 7450 сімей.

Встановлюючи сонячні електростанції у своїх домогосподарствах, родини вкладають кошти у власну енергонезалежність. Завдяки СЕС вони самостійно генерують потрібну їм електроенергію та заощаджують витрати на оплату комунальних платежів.

СЕС у домогосподарствах є малою енергогенерацією, яка є ефективною, оскільки виробництво електроенергії відбувається у точці споживання.

Крім того, важливо зазначити, що в Україні вже побудовані потужності, що виробляють обладнання, зокрема для сонячних електростанцій. Так, завод «KNESS»  у Вінниці має потужність випуску сонячних панелей на 400 МВт у рік. Тобто кошти, сплачені за обладнання, залишаються в Україні, створюючи нові робочі місця, збільшуючи надходження податків до бюджетів.

У цілому, загальна потужність відновлюваної електроенергетики зросла на 22% і сягнула 8,5 ГВт.

Довідково: Станом на 01.01.2021 загальна потужність об’єктів енергетики, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел в Чернігівській області становить 29,87 МВт, що у 2,1 рази більше показника на кінець 2019 року.

Протягом 2020 року потужність таких об’єктів збільшилась на 15,85 МВт за рахунок будівництва та введення в експлуатацію нових СЕС населенням в приватному секторі та приватними підприємствами.

На сьогодні, електрична енергія з енергії сонця виробляється на 269 установках:

Вісім установок юридичних осіб потужністю 15,62 МВт, а саме:

ТОВ «Нікком-Солар» (дві СЕС у с. Малинівка, Чернігівського району) – 1,2 МВт;

ТОВ «Сонячна генерація» (дві СЕС у місті Прилуки) – 0,42 МВт;

ТОВ "САНВІН 28" (сонячна електростанція у м.Мена) – 9,0 МВт;

ТОВ "СТРОЙЦЕНТР" (сонячна електростанція у м. Бахмач) – 4,0 МВт;

ТОВ "ЦИФРОВІ РІШЕННЯ 3000" (сонячна електростанція у с. Сядрине Корюківського району) – 0,975 МВт;

ТОВ "ВІДЕН" (сонячна електростанція, с. Піски Бахмацького району) – 0,024 МВт.                   

261 установка - приватних домогосподарств. Потужність –5,24 МВт.

Загальна потужність об’єктів сонячної енергетики в області становить 20,86 МВт. Частка потужності об’єктів, що генерують енергію з енергії сонця – майже 69,8% до загальної потужності об’єктів альтернативної енергетики.

Електричну енергію з біомаси виробляють:

Корюківська ТЕС ТОВ «Кліар Енерджи» потужністю – 3,5 МВт;

ТОВ "ЧЕРНІГІВСЬКА ГЕНЕРУЮЧА КОМПАНІЯ", (когенераційна установка з виробництва електричної (потужність – 0,490 МВт) та теплової (потужністю – 0,739 Гкал/год) енергії, м. Чернігів).

Потужність об’єктів, що виробляють електричну енергію з біомаси становить 4,0 МВт, або 13,4% до загальної потужності об’єктів альтернативної енергетики.

Електричну енергію з біогазу виробляють:

ТОВ «Кліар Енерджи-Чернігів» у місті Чернігів потужністю 1,13 МВт;

ТОВ "Городище-Пустоварівська аграрна компанія" (два об’єкти на території Журавської селищної ради Варвинського району потужністю 1,27 МВт та Богданівської сільської ради Прилуцького району потужністю 2,38 МВт)

Потужність електрогенеруючих установок, що виробляють електричну енергію з біогазу становить 4,78 МВт, а її частка до загальної потужності об’єктів альтернативної енергетики - 16,0%

Електроенергію з  енергії води виробляє Седнівська ГЕС ТОВ «ЄДИНИЙ ЕНЕРГОСТАНДАРТ» (потужність - 0,235 МВт).

Частка потужності об’єктів, що генерують енергію з енергії води до загальної потужності об’єктів альтернативної енергетики становить 0,80%.

За 2020 рік об’єктами альтернативної енергетики, які розміщено на території Чернігівської області, вироблено 88,2 млн кВт*год електричної енергії.

Загалом, «зелені» проєкти сприяють вирішенню питань енергозабезпечення громад та стимулюють економічні процеси, створюючи робочі місця, активізуючи бізнес, поповнюючи бюджети різних рівнів.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенргоефективності