back

Історія успіху ОСББ «Мальва-10» в м. Ніжин учасника Програми «Енергодім» Фонду енергоефективності

26-01-2021 12:08

 

Холодні квартири, протікаючий дах, обшарпані стіни, старий підвал, зношені димовентиляційні канали та водостоки…

Цей перелік можна продовжувати і далі. На ці проблеми дуже часто нарікає переважна більшість українців, що живуть у вітчизняних багатоповерхівках.

В умовах, коли ціни на газ та опалення постійно зростають, а рівень купівельної спроможності населення залишається без змін, дуже складно забезпечити комфортні умови проживання та заощаджувати кошти.

Однак, “Енергодім” є засобом вирішення цих питань - приєднуйтеся до програми та змінюйте своє життя на краще: https://energodim.org/.

Мешканці будинку з ОСББ “Мальва-10” у Чернігівській області вже пішли цим шляхом і ми хочемо, щоб їх історія стала прикладом для інших.

Трохи фактів: ніжинській п'ятиповерхівці понад 40 років, вона має 90 квартир та 6 під'їздів, де мешкають 160 співвласників.

З огляду на свій поважний “вік” оселя має безліч проблем, через що отримала найнижчий рівень енергоефективності - G. Це було підтверджено у висновках енергетичного аудиту, що показав дуже високий рівень тепловтрат через зовнішні стіни.

Також у будинку аварійний дах, що періодично протікає, зношені димовентиляційні канали та іржаві водостоки.

Під час загальних зборів більшість мешканців обрали пакет “А” “Легкий”. У будинку частково замінили та утеплили трубопроводи теплопостачання в неопалювальних приміщеннях, провели гідравлічне балансування системи опалення та встановили ІТП. Це дало можливість підтримувати на однаковому рівні температуру в усіх квартирах.

Детальніше про всі заходи з пакету “А”, що були впроваджені в будинку, дивіться на карті проектів: https://bit.ly/2K4hvAb

«Опалення у будинку розпочалося 1 листопада, зима цьогоріч холодніша, ніж в минулому році, ми очікували більших платіжок, але вони прийшли на минулорічному рівні. До цього у нас були платежі значно вищі, ніж у сусідніх будинках, а зараз зрівнялися. У тепломережах це пояснювали тим, що наш будинок використовував багато теплоносія», - розповіла Світлана Дудка, голова ОСББ “Мальва-10”.

Водночас, у будинку залишається невирішеною низка інших нагальних проблем, тому його жителі планують незабаром вдруге подати заявку до Фонду. Цього разу - для реалізації заходів, передбачених у пакеті “Б” (Комплексний), що дає максимальну економію енергії.

Основні показники проекту:

Загальна вартість проекту - 1,113 млн грн, з яких понад 650 тис. грн або 60% компенсує Фонд енергоефективності.

Власний внесок співвласників загалом - 440 тис грн.

Крім того, Ніжинська міська рада відшкодовує відсотки по кредиту, що у грошовому вимірі складе до 100 тис грн.

Вартість робіт на кожну квартиру склала 110 грн/м2 або 6,6 тис. грн для квартири площею 60 кв/м2.

Заявлене річне скорочення викидів СО2 - 144 тонн/рік.

Щороку мешканці будинку заощаджуватимуть 646,4 тис. кВт∙год/рік або понад 251,9 тис. грн/рік. Таким чином, споживання енергії скоротиться на 18,1%.

Подбайте про власний комфорт завдяки “Енергодому” та приєднуйтеся до програми: https://energodim.org/.

В усіх регіонах України працюють регіональні консультанти проекту IFC з підтримки діяльності Фонду енергоефективності, які забезпечують постійне інформування про Програму Фонду енергоефективності та супровід проектів для ОСББ.

Регіональний консультант на території Чернігівської області - Микола Коломієць, (050)851-5671[email protected]

 

 ДУ «Фонд енергоефективності»