back

Встановлено електропарковку на території Національного університету «Чернігівська політехніка»

28-01-2021 14:11

 

З метою популяризації електротранспорту Національним університетом «Чернігівська політехніка» та AB InBev Efes Україна на території університету встановлено зарядну станцію на 10 паркомісць для електричних скутерів, велосипедів, самокатів, гіроскутерів та інших видів портативного електротранспорту.

Проєкт вдалося реалізувати за сприяння Чернігівської обласної державної адміністрації та міжнародної організації Enactus, яка об’єднує студентів, викладачів та представників бізнесу.

Вже зараз студенти «Чернігівської політехніки» дістаються до університету портативним електротранспортом. В містах активно будуються велодоріжки, однак власники електротранспорту стикаються з проблемою відсутності місць для його паркування та зарядки.

Тому, маючи успішний досвід реалізації проєктів сталого розвитку, команда студентів «Чернігівської політехніки», які є частиною спільноти Enactus, за підтримки компанії AB InBev Efes Україна вирішила це питання, побудувавши спеціальну парковку.

Створено об'єкт із сучасним дизайном, захистом від атмосферних опадів та відеоспостереженням. Наразі студенти зможуть безкоштовно заряджати свій електротранспорт, надалі парковку оснастять сучасною технологією моніторингу, що дозволить оплачувати електроенергію.

Створення електропарковки — це один з кроків до побудови «зеленої» інфраструктури університету. Крім того, вона вподальшому буде використовуватися студентами для проведення наукових робіт з підвищення ефективності інтелектуальних систем моніторингу.

Загалом університет активно використовує технологічні рішення в освітньому процесі та є центром сучасних інноваційних технологій сталого розвитку. Викладачі спільно зі студентами вже успішно реалізували проєкти зі створення інформаційно-вимірювальних систем із живленням від сонячних панелей, мають досвід створення власних електричних транспортних засобів. Розроблена ними лінійка безкорпусного електротранспорту модульного типу була представлена представниками кафедри «Автомобільного транспорту та галузевого машинобудування» національного університету на обласному Конкурсі «Краща інноваційна розробка» і зайняла перше місце в номінації «Технічні та технологічні новації»!

Реалізація таких проєктів є унікальним прикладом співпраці представників влади, студентів та бізнесу у напрямку розвитку «зеленої» інфраструктури у Чернігівській області. Важливим є спільне бачення необхідності розвитку електротранспорту, адже це чисте повітря для нас і наших нащадків. Об’єднавши зусилля, ми зможемо створювати екологічний світ разом!

Розвиваючи інфраструктуру зарядних станцій, створюються умови для збільшення екологічних видів транспорту, які споживають електроенергію, у тому числі з відновлювальних джерел. Це, в свою чергу, дозволить зменшити використання викопних видів палива та забруднення навколишнього середовища, ризики захворювань мешканців.

Розвиток альтернативного транспорту є одним з ключових завдань не лише для Чернігівщини, а і для країни вцілому і відповідає політиці України, яка ратифікувала Паризьку кліматичну угоду та зобов’язалася скорочувати викиди CO2. Наразі від автотранспорту в атмосферу потрапляє майже третина забруднюючих речовин їхнього загального обсягу, що має негативний вплив на навколишнє середовище.

За останні роки швидкими темпами збільшується кількість електротранспорту. На вулицях все частіше можна побачити електричні автомобілі, скутери, велосипеди, самокати та гіроскутери. Це зручно, та економить час та кошти, а під час карантину, коли рух громадського транспорту обмежено, такі засоби пересування стають ще більш затребуваними. Крім того, його перевагою є відсутність викидів С02 і неприємних запахів вихлопних газів.

З метою стимулювання мешканців приватних будинків до використання екологічних видів транспорту держава відшкодовує 35% суми кредитів, залучених на придбання обладнання для заряджання електричних транспортних засобів. Порядок використання коштів, передбачених у Державному бюджеті для ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2011 року № 1056.

Отже, запрошуємо бізнес-спільноту, громадські організації та всіх зацікавлених до реалізації екологічних проєктів. Разом зробимо наші міста ще зручнішими, привабливішими та екологічнішими!

З додатковою інформацією можна ознайомитися тут.