back

Тверді побутові відходи – ресурс для генерації енергії

02-04-2021 14:07

 

У провідних країнах ЄС тверді побутові відходи використовують для виробництва енергії. Наприклад, у Швеції  99% ТПВ відсортовується, з них 50% переробляється та використовується повторно і 50% використовується для енергогенерації. Окрім  цього, Швеція імпортує додатково 800 тис. тон сміття щорічно.

Натомість в Україні, на жаль, за 2019 рік утворено майже 53 млн м3 побутових відходів або понад 10 млн тонн, з них:

лише 6% відсортовується, переробляється та використовується для виробництва енергії;

а решта - 94% - вивозиться на сміттєзвалища та полігони.

Також в країні нараховується близько 32000 несанкціонованих звалищ, які забруднюють навколишнє середовище та підземні води.

Рішення цієї екологічної проблеми, з якою стикаються громади, - це енергетична утилізація сміття.

За розрахунками Держенергоефективності, виробництво енергії із ТПВ дозволить замістити від 700 млн м3 до 1 млрд. м3  газу у рік, а також створити близько 4500 робочих місць.

Проте розвитку зазначеного напряму перешкоджає відсутність:

законодавчого визначення відновлювального палива з відходів;

стимулювання будівництва «waste-to-energy plants»;

вимог щодо екологічної безпеки енергетичної утилізації відходів.

З огляду на потенціал сфери поводження з ТПВ в Україні, а також курсу України на ресурсоефективну економіку та покращення стану навколишнього середовища, необхідно вже зараз створювати сприятливе законодавче підґрунтя. Відповідний законопроєкт вже підготовлено Держенергоефективності.

Довідково: В Чернігівської області, на території Ново-Білоуської сільської ради Чернігівського району (полігон ТПВ), ТОВ «Кліар Енерджі» у 2017 році введено в експлуатацію біогазову установку, яка працює на твердих побутових відходах та виробляє електричну енергію за «зеленим» тарифом.  Потужність установки становить 1,13 МВт, а щорічний відпуск електричної енергії близько 1,5 млн кВт*год.

За інформацією з вебсайту Держенергоефективності