back

Відбулася селекторна нарада з представниками ОДА, органами місцевого самоврядування та підприємствами ТКЕ щодо законодавчих змін у сфері теплопостачання

23-07-2021 10:54

 

Законодавчі зміни у сфері теплопостачання обговорили учасники селекторної наради за участі заступниці Міністра розвитку громад та територій України Наталії Хоцянівської, представників ОДА, органів місцевого самоврядування та підприємств ТКЕ.

Під час заходу Наталія Хоцянівська наголосила, що прийнятий Верховною Радою минулого тижня законопроєкт № 3508-д «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу» містить ключові норми, що покликані вирішити питання заборгованості підприємств теплопостачання за природний газ та розблокувати їхню діяльність.

«Прийняття цього закону є вкрай важливими для підготовки до наступного опалювального сезону. Без урегулювання заборгованості перед НАК «Нафтогаз України» підприємства теплокомуненерго не зможуть стати повноцінними учасниками ринку природного газу», – зазначила Наталія Хоцянівська.

У ході наради були обговорені питання щодо:

  • врегулювання кредиторської заборгованості підприємств теплоенергетики та водопровідно-каналізаційного господарства (Закон №3508-д «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу», Закон №1060 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг»);
  • реалізації законодавчих змін у сфері надання комунальних послуг та формування тарифів на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та гарячої води (Закон №1060 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг»);
  • передачі повноважень з регулювання діяльності підприємств теплопостачання від НКРЕКП до місцевих органів влади;
  • особливостей довгострокового контракту, запропонованого підприємствам теплопостачання ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг”».

Сторони також обговорили тезу, що реалізація новоприйнятого Закону, а також Закону України №1060 – це «половина успіху». Для повного вирішення питання необхідне внесення змін до Державного бюджету України на 2021 рік, у якому будуть передбачені видатки на відшкодування різниці у тарифах.

За словами заступниці Міністра, у Мінрегіоні триває робота щодо розробки проєктів нормативно-правових актів, необхідних для реалізації Закону №1060 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» та Закону 3508-д «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу».

 

За інформацією з вебсайту Мінрегіону