back

Парламент підтримав законопроект, що стимулюватиме розвиток «зеленої» енергетики

05-07-2023 11:07

 

Верховна Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України» (реєстр. № 9011-д.), який стимулюватиме розвиток відновлюваної енергетики на конкурентних ринкових засадах. Законодавча ініціатива об’єднала норми декількох законопроектів, розроблених Міненерго та народними депутатами.

Законопроект дає можливість споживачам електричної енергії стати активними учасниками ринку електричної енергії і посилити власну енергетичну безпеку завдяки використанню механізму самовиробництва електроенергії. Тобто споживачі можуть встановлювати генерацію для власних потреб, а надлишки електроенергії можна буде відпускати в мережу за вільними ринковими цінами.

Також законопроект забезпечує можливість верифікувати електричну енергію, вироблену з відновлюваних джерел енергії, надавати гарантії походження на певний обсяг електричної енергії, відпущеної в мережу. Це підвищить зацікавленість споживачів у купівлі саме «зеленої» електроенергії і в майбутньому дозволить експортерам уникнути додаткового оподаткування при ввезенні своєї продукції до ЄС.

Запроваджується низка інших нововведень – сучасна модель контрактів на різницю для «зелених» аукціонів, система ринкової премії для виробників, що працюють за «зеленим» тарифом, удосконалюються механізми корпоративних договорів, надається право інвесторам протягом поточного року завершити об’єкти з ВДЕ, будівництво яких було призупинено через повномасштабну воєнну агресію.

Через обстріли та окупацію Україна втратила 75% вітрової генерації та більше 20% - сонячної. Це суттєві втрати для енергосистеми. Але навіть у таких умовах сьогодні відновлювані джерела роблять суттєвий внесок в енергобаланс країни. Стимулювання розвитку відновлюваної енергетики - один із пріоритетів Енергетичної стратегії України – Міненерго.

Очікуваними результатами прийняття закону є формування тренду сталого розвитку відновлюваної енергетики на ринкових засадах, посилення безпеки постачання електричної енергії споживачам та зменшення залежності України від імпортованих енергетичних ресурсів. Імплементація закону забезпечить подальше наближення засад енергетичної політики України до енергетичної політики Європейського Союзу.

 

Довідково: Загальна потужність об’єктів енергетики, які виробляють електричну енергію з альтернативних джерел, в Чернігівській області становить 48,2 МВт.

Електрична енергія з енергії сонця виробляється на 496 установках області загальною потужністю 29,0 МВт. (13 установок юридичних осіб потужністю 18 МВт та 483 установок в приватних домогосподарствах області – 11,0 МВт).

Потужність об’єктів, що виробляють електричну енергію з біомаси становить 4,0 МВт, з біогазу – 15,0 МВт.

Річний обсяг виробництва електричної енергії об’єктами альтернативної енергетики, які розміщено на території Чернігівської області, становить близько 80 млн кВт*год.