back

Програма «ВідновиДІМ» працює на Чернігівщині

13-07-2023 11:36

 

Фонд енергоефективності провів семінар для ОСББ Чернігівської області, учасники якого дізналися про всі нюанси участі у Програмі «ВідновиДІМ» і про можливості, які вона надає. Фахівці Фонду розповіли про кроки, які необхідно зробити ОСББ, щоби відновити свій будинок. Програма «ВідновиДІМ», яка почала діяти у листопаді 2022 року, поширювалася на чотири області – Чернігівську, Київську, Сумську та Житомирську. Згодом вона розширилася на Миколаївську та Дніпропетровську області, а також місто Київ. Мета Програми – фінансування будівельних робіт з відновлення житлових будівель, пошкоджених внаслідок військової агресії російської федерації.

Наразі вже дев’ять ОСББ з Чернігова беруть участь у Програмі “ВідновиДІМ”, одне з них («Івана Богуна 48») завершило відновлювальні роботи. До участі у Програмі можуть долучитися всі ОСББ Чернігівщини, будинки яких постраждали під час бойових дій. Для цього потрібно лише зібрати необхідні документи та подати заявку до Фонду. Брати участь у Програмі, що фінансується коштом Європейського Союзу, можуть пошкоджені внаслідок бойових дій будинки, але без порушення механічної стійкості несучих конструкцій. Якщо такі пошкодження наявні, їх слід усунути. Грант, який отримує ОСББ, компенсує 100% вартості матеріалів і робіт. Максимальний розмір компенсації для одного будинку – 7,2 млн грн. Але Фонд не фінансує супутні витрати – виготовлення проєктно-кошторисної документації, дефектних актів, авторський та технічний нагляди.

Щоби доєднатися до Програми, ОСББ необхідно замовити звіт з технічного обстеження, ухвалити рішення про участь на загальних зборах, розробити дефектний акт, проєктні рішення і кошторис (у разі необхідності), пройти державну експертизу (якщо вартість проєкту – понад 1 млн грн), вибрати підрядників, відкрити рахунок у банку-партнері та подати заявку до Фонду. Після цього ОСББ отримує 70% гранту авансом, решта 30% дофінансовується після завершення робіт. За отримані кошти можна відновити конструктивну оболонку будинку: замінити або відремонтувати віконні та балконні блоки, зовнішні двері, відремонтувати фасади і покриття, обладнання дахових котелень та інженерних мереж.

ОСББ самостійно вибирає всіх виконавців робіт і надавачів послуг – Фонд жодним чином не впливає на це. Але і відповідальність за дотримання будівельного законодавства, зокрема ціноутворення при складанні договірних документів на підставі розробленої проєктної документації, несе також ОСББ. Тому необхідно контролювати рівень заробітної плати в будівництві, проводити моніторинг вартості матеріалів, які закладаються в договірну ціну, а також перевіряти види та обсяги робіт у процесі формування та узгодження договірних документів. Надважливий технічний нагляд – таких фахівців також слід вибирати ОСББ, адже саме мешканці будинку зацікавлені у компетентному технічному контролі будівництва, об’єктивній оцінці та високій якості виконаних робіт».

Для допомоги ОСББ у виборі підрядних компаній Фонд розробив вимоги, яким мають відповідати такі організації. Серед головних вимог до будівельних компаній – мінімум трирічний період діяльності у будівельній галузі, досвід виконання мінімум трьох аналогічних договорів протягом останніх чотирьох років і відсутність негативної інформації щодо підрядника. Недостатність періоду діяльності в будівельній галузі автоматично не виключає участь у Програмі, але потребує додаткових обґрунтувань вибору. Один з трьох аналогічних договорів має бути або укладений через портал Prozorro, або за Програмою “Енергодім”, або на виконання проєктів, які передбачають фінансування міжнародних організацій, або на виконання робіт на об’єкті класу наслідків СС3.

У межах Програми «ВідновиДІМ» Фонд вже реалізує майже 120 проєктів, яким компенсує понад 259 млн грн. Якщо у вашому пошкодженому внаслідок бойових дій будинку створене ОСББ, долучайтеся до Програми! Фахівці Фонду енергоефективності завжди готові надати кваліфіковані консультації та відповісти на всі запитання. За консультацією можна звернутися до відділу супроводу проєктів за телефоном +38 (044) 222-95-90 або на електронну пошту [email protected]

 

За інформацією з вебсайту Фонду енергоефективності