back

Зміни у Програмі «Енергодім»: що нового

21-07-2023 12:26

 

20 липня Наглядова рада Фонду енергоефективності затвердила зміни до Програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім». Вони вступають у дію 21 липня.

Докладніше про нововведення:

 Збільшений строк реалізації проєктів

Загальний строк реалізації проєкту тепер становить 36 місяців з правом його продовження ще на 12 місяців.

Автоматично продовжено строк реалізації проєкту до 48 місяців (без необхідності подання Заявки на продовження строку) тим ОСББ, у яких строк реалізації проєкту на момент ухвалення рішення Наглядової ради становить понад 36 місяців та які до введення в дію нової редакції Програми подали Заявку на покрокову верифікацію.

Тим ОСББ, які не подали заявку на верифікацію до введення в дію нової редакції Програми, автоматично продовжено строк реалізації проєкту (без необхідності подання заявки на продовження строку) на строк до трьох місяців з дня введення в дію нової редакції Програми, тобто до 20 жовтня 2023 року. Протягом цього строку бенефіціари повинні здійснити всі необхідні дії щодо подальшої участі у Програмі та підготувати заявку на продовження строку реалізації проєкту до 48 місяців.

Важливо! Через три місяці з дня введення в дію нової редакції Програми відновлюється обов’язковість подання заявки на продовження строку лише тими бенефіціарами, які вже мають укладені договори підряду.

Введення права покрокової верифікації пакету заходів «А»

Відтепер діючі учасники Програми «Енергодім», які впроваджують легкий пакет «А», матимуть можливість реалізовувати окремі заходи за проєктом і подавати заявку на верифікацію. Загальна кількість кроків, як і для ОСББ, що реалізують комплексні пакети, однакова — 5. Це дасть змогу тим будинкам, які не мають можливості фінансувати обов’язковий власний внесок співвласників, поступово завершувати свої проєкти без значного фінансового навантаження. Дана норма не розповсюджується на спрощену версію пакету «А».

Нагадаємо, спрощений варіант пакету «А» Програми «Енергодім» не має додаткових заходів і покликаний дати змогу якомога більшій кількості ОСББ якнайшвидше підвищити рівень енергонезалежності своїх будинків. До такого пакету входять два заходи: встановлення або модернізація індивідуального теплового пункту (обов’язково) і встановлення вузла комерційного обліку тепла (за необхідності).

Встановлені граничні питомі вартості на основні енергоефективні заходи

Відтепер для робіт у межах участі у Програмі «Енергодім» встановлюються граничні питомі вартості за основними енергоефективними заходами, що гарантує рівні умови і дає можливість Фонду забезпечити стале фінансування всіх проєктів. Таке регулювання дозволить модернізувати будинки якомога більшій кількості ОСББ за чесними, об’єктивними для всіх правилами.

Фонд використав незалежні розрахунки вартостей базових енергоефективних заходів та отримав висновок Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, який надав позитивну оцінку щодо цих розрахунків. У поточній редакції змін затверджені граничні вартості для робіт з утеплення фасадів, встановлення вікон, індивідуальних теплових пунктів, балансування стояків, вузлів обліку теплової енергії.

Граничні вартості поширюватимуться на роботи за заявками на верифікацію, що подані та перебувають на розгляді у Фонді або будуть подані на верифікацію після набрання чинності нової редакції Програми. Також вони будуть враховані під час розрахунку гранту від Фонду на етапі розгляду заявок на затвердження та коригування проєктної документації.

Детальніше про Програму «Енергодім» можливо дізнатися на сайті Фонду енергоефективності.

За інформацією з вебсайту Фонду енергоефективності