back

Цифровізація роботи ОСББ: Президент України підписав закон 3270

11-08-2023 09:39

 

Президент України підписав Закон України 3270 (законопроєкт 7029), який створює умови для цифровізації процесів управління багатоквартирними будинками. Це, зокрема, стосується діяльності об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

Цифрові зміни:

закріплено можливість повідомляти співвласників про збори, ухвалені рішення, протоколи та інші питання управління спільним майном в електронній формі. До цього інформування здійснюється тільки особисто або рекомендованим листом.

проведення зборів співвласників та загальних зборів ОСББ може відбуватися онлайн або в змішаному форматі (офлайн-онлайн). До цього такі збори проводилися виключно очно.

Окрім цього, законопроєкт робить можливим електронне голосування з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Швидша відбудова

Закон дозволяє власникам квартир делегувати здійснення відновлення будинком правлінню ОСББ або управителю. Наразі така норма є критично важливою для відбудови пошкоджених чи знищених багатоповерхівок, адже багато власників квартир знаходяться на фронті, вимушено проживають в іншому регіоні Україні або за кордоном.

Ефективніше управління та дебюрократизація ОСББ

Закон знижує поріг ухвалення рішень до 50% + 1 голос. Ця зміна в підходах зумовлена тим, що багато мешканців пасивні і не зацікавлені в управлінні. Виняток у вигляді 75% + 1 голос становлять питання відключення від мереж централізованого постачання комунальних послуг. При цьому можливість передбачити у статуті конкретного ОСББ голосування по окремих питаннях у 2/3 голосів залишається. Як запобіжник для зловживань встановлено верхню межу у 75%.

Зазначені нововведення дозволять співвласникам спростити внутрішню комунікацію та зменшити витрати на управління багатоквартирними будинками.

Загалом, закон зменшує бюрократичні процеси та усуває двозначності трактувань держреєстраторами.

За інформацією з вебсайту Мінінфраструктури