back

Уряд розширив коло учасників програми з обміну ламп

05-09-2023 13:59

У серпні Кабмін оновив порядок реалізації проєкту з обміну ламп.

Тепер замінити лампи розжарювання на нові енергоощадні зможуть заклади соціального захисту, театри, музеї й бібліотеки, спорткомплекси, ОСББ та інші.

Даним рішенням збільшено коло споживачів, які можуть скористатись програмою, адже ми прагнемо замінити близько 50 мільйонів ламп, щоб зменшити навантаження на енергетичну систему країни, – зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки Юлія Свириденко.  

У рамках проєкту Чернігівщині виділено понад 710 тисяч LED-ламп. На сьогодні юридичними та фізичними особами вже отримано від АТ «Укрпошта» для обміну майже 678 тисяч енергоощадних ламп, або 95,4 % від загальної кількості. Зокрема, фізичними особами – майже 647 тисяч, закладами охорони здоров’я, освіти – біля 31 тисячі.

Варто зауважити, що всі обміняні лампи розжарювання підлягають обов’язковій утилізації або переробці. Зазначені роботи на Чернігівщині проводяться за рахунок коштів обласного природоохоронного фонду в рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки. Виконавці робіт Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА, який є розпорядником коштів, визначені через систему ProZorro.

Наразі в області утилізовано та відправлено на переробку більше 545 тисяч ламп розжарювання, інші зберігаються на складах АТ «Укрпошта» та районних військових адміністрацій. Їх утилізація здійснюватиметься найближчим часом.

Нагадаємо, що програма обміну ламп підтримана і фінансується Європейським Союзом у відповідь на заклик Президента Володимира Зеленського щодо підтримки українського енергетичного фронту.

Довідково. Окрім раніше визначених закладів освіти та медицини здійснити обмін ламп за програмою можуть:

заклади культури (комунальної та державної форми власності);

заклади соціального захисту населення і спеціалізовані служби підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі (комунальної та державної форми власності); 

заклади фізичної культури і спорту (комунальної форми власності); 

суб’єкти надання послуг з управління багатоквартирним будинком або об'єднаннями співвласників багатоквартирного будинку.

Зазначені юридичні особи можуть обміняти:

по 3 лампи на 10 кв. метрів приміщень закладів соцзахисту населення, читальних залів, книгосховищ та архівосховищ бібліотек і архівів, закладів культури, житлового фонду управителя багатоквартирного будинку, ОСББ;

по 2 лампи на 10 кв. метрів для місць загального користування закладів соцзахисту населення, фізичної культури і спорту, управителя багатоквартирного будинку, ОСББ;

Для обміну ламп необхідно буде попередньо відправити запит на потребу отримання LED ламп через портал Дія.

Для цього потрібно:

авторизуватися на порталі Дія за допомогою КЕП юридичної особи;

перевірити інформацію щодо підприємства;

перейти у розділ — Послуги та вибрати Обмін лампочок і почати заповнення запиту на потребу;

вказати площу в калькуляторі, щоб побачити ліміт і в рамках ліміту вибрати кількість і типи ламп;

поставити відмітку про згоду здачі такої самої кількості ламп розжарювання;

вказати місцезнаходження організації;

перевірити та підтвердити дані, щодо сформованого запиту;

підписати запит на потребу КЕПом юридичної особи.

Після подання заявки, протягом тижня представники Укрпошти зв’яжуться за вказаним номером телефона та нададуть подальші інструкції для отримання енергоощадних ламп. 

Детальніше інформація викладена в постанові Кабінету Міністрів України від 10.01.2023 № 25 «Про реалізацію експериментального проекту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії в Україні» зі змінами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 11.08.2023 № 856 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 10 січня 2023 р. № 25».

 

За інформацією з вебсайту Департаменту екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрації