back

Енергоефективність житлового фонду – одна зі складових відбудови за принципом «Build Back Better»

18-10-2023 11:40

 

У жовтні відбулося IX Засідання Координаційної ради донорів Фонду енергоефективності/Програми EE4U. Засідання пройшло під головуванням Віце-прем’єр-міністра – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України , за участі донорів мультидонорського трастового фонду – Європейського Союзу та представників Федерального міністерства економіки та захисту клімату Німеччини Bundesministerium für Wirtschaft und Klimaschutz. Також у засіданні взяли участь представники Міжнародної фінансової корпорації IFC - International Finance Corporation, проєкту GIZ Ukraine «Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ S2I в Україні».

Тема зустрічі – оновлення основних програм Фонду енергоефективності відповідно змін, спричинених повномасштабним російським вторгненням.

Довідково: Фонд енергоефективності – державна установа, яка надає інструменти для термореновації багатоквартирних будинків з ОСББ. Підтримка Фонду полягає у наданні грантів та запровадженні комплексних технічних рішень з енергоефективності будівель з врахуванням кращих європейських практик. Діяльність Фонду фінансується коштом Держбюджету України, фінансової підтримки ЄС та уряду Німеччини. Програма Фонду енергоефективності реалізується у співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією – IFC та Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Ключовим принципом у процесі відновлення є Build Back Better – відбудувати краще ніж було. Одна зі складових цього – забезпечення енергоефективності житлового фонду, що зробить його не тільки більш екологічним та комфортним, а й наблизить до європейських стандартів.

В рамках роботи Фонду енергоефективності зараз впроваджуються кілька проєктів, що спрямовані на покращення ситуації, зокрема проєкт «ЕнергоДім», що покриває до 70% витрат на заходи з енергоефективності. А також проєкт «ВідновиДім», завдяки якому співвласники можуть отримати грант на відновлення, що покриє 100% вартості витрат на роботи і будівельні матеріали.

Довідково: Програма «ВідновиДІМ» Фонду енергоефективності дає змогу будинкам, які постраждали внаслідок бойових дій і у яких створені ОСББ, отримати грант на відновлювальні роботи. Такий грант компенсує 100% вартості матеріалів і робіт: це заміна або ремонт блоків віконних і блоків балконних дверей, вітражів, зовнішніх та внутрішні тамбурних дверей, ремонт фасадів і покриття будинків, обладнання дахових котелень та інженерних мереж. Якщо у будинку пошкоджена механічна стійкість несучих конструкцій, такі пошкодження слід усунути до участі у Програмі. На один об’єкт відновлення можна отримати максимум 7,2 млн грн — цих коштів вистачає, щоби не просто відновити будинок, а й покращити його технічний стан.

На засіданні також було схвалено зміни до Грантової політики за Програмою «ВідновиДІМ» – гранти надаватимуться на ремонт місць загального користування, а також на забезпечення доступності маломобільних категорій громадян (встановлення рампи та підйомників).

Крім того, погоджено концепцію нової програми «ГрінДІМ», яка буде спрямована на використання відновлюваних джерел енергії в житловому секторі. Вперше за час роботи Фонду програма буде розповсюджена і на приватні домогосподарства, а не лише на багатоквартирні будинки.

Через повномасштабного вторгнення рф на територію України внаслідок. обстрілів з боку ворога житловий фонд м. Чернігова зазнав значних пошкоджень та руйнувань. Програма «ВідновиДІМ» стала важливим механізмом відбудови і подарувала людям впевненість у тому, що їх не покинули наодинці зі зруйнованими будинками. Механізм Програми, що фінансується Європейським Союзом, дає змогу оперативно проводити ремонтні роботи: 70% ОСББ отримують авансом, ще 30% — після завершення всіх робіт.

Чернігівська область стала одним з учасників пілотного етапу програми Фонду. Так, ОСББ міста Чернігів подали 11 заявок на участь у Програмі «ВідновиДІМ». Наразі схвалено 9 заявок на загальну суму проєктів близько 13 млн грн. Перші виплати гранту вже отримали 9 ОСББ у сумі 10,2 млн грн. Роботи з відновлення по програмі завершили 7 ОСББ, 2 об’єднання завершують ремонти ще 2 будинки очікують на погодження заявок на участь.

Великим плюсом цієї ініціативи є те, що вона надає можливість відбудувати житло за принципом «краще, ніж було». Наприклад, ОСББ «Мезенцева 80», отримавши грант від Фонду, відремонтувало дах. Додатково в межах договірної ціни тут виконали водовідведення з ліфтових шахт і встановили аератори, яких не було раніше. ОСББ «ФАВОРИТ-І.Б.48» замінило пошкоджені вікна та двері у місцях загального користування, а також тамбурні двері на енергоефективні, які оберігатимуть будинок від тепловтрат під час опалювального періоду.

За отриманням кваліфікованої консультації та відповісти на всі запитання щодо участі в програмах Фонду енергоефективності можна звернутися до відділу супроводу проєктів за телефоном +38 (044) 222-95-90 або на електронну пошту [email protected].

 

За інформацією з сайтів ДУ Фонд енергоефективності

та Мінінфраструктури