back

Як можна зекономити на електроенергії

01-11-2023 10:23

 

Опалювальний сезон для багатьох споживачів стає ще одним приводом для зайвих хвилювань, а все тому, що в цей період значно зростає сума, яку необхідно сплатити за комунальні послуги. Звісно, кожен споживач найперше намагається заощадити на них. Це логічно і правильно. А тому сьогодні ми вирішили підказати вам, як можна зекономити на електроенергії. Мова піде про її багатозонний облік.

 

Що таке багатозонний облік електроенергії?

Облік електроенергії, при якому враховується споживання протягом певних встановлених періодів доби, називається багатозонним або багатотарифним. Він передбачає наявність декількох часових зон з індивідуальними тарифними ставками, що дозволяють заощаджувати на електроенергії. Маючи тарифну диференціацію, більшу частину електрообладнання споживач може вмикати під час настання «дешевої» тарифної зони.

Які тарифи передбачає зонний облік електроенергії?

Двозонний та тризонний. Двозонний тариф рахує окремо кількість електричної енергії спожитої вдень (з 7 до 23 години) та вночі (з 23 до 7 години). Вдень вартість електроенергії залишається стандартною – 2,64 грн/кВт-год, вночі зменшується до 1,32 грн/кВт-год.

Тризонний тариф ділить день на нічний період (з 23 до 7 години), напівпікові (з 7 до 8 години, з 11 до 20 години, з 22 до 23 години) та пікові (з 8 до 11 години, з 20 до 22 години). Звісно, найвигіднішим є нічний тариф – 1,05 грн/кВт-год. Однак зверніть увагу! При тризонному обліку спожита в пікові години електроенергія обліковуватиметься за тарифом, що складає 150% фіксованої ціни, а це – 3,96 грн/кВт-год.

Який облік – двозонний чи тризонний – вигідніший?

Тарифікацію слід обирати в залежності від власного режиму електроспоживання, адже протягом доби він може суттєво відрізнятися. Визначте, на який час у вашому домогосподарстві припадає пікове навантаження, і для себе прорахуйте, скільки коштів можна заощаджувати завдяки багатотарифному обліку і в який саме період.

Як правило, двотарифний облік більш актуальний для побутових споживачів. Частину електроприладів, які вони використовують (наприклад електрокотел, бойлер, пральну машину тощо) можна спеціально вмикати вночі, коли діє знижена тарифна ставка і таким чином заощаджувати. Тризонний облік теж може використовуватися в побуті, однак тут, щоб заощадити, споживачеві доведеться дуже ретельно слідкувати за періодами, щоб використання енергомістких приладів не припало на пікові години.

Які види багатотарифних лічильників існують?

Однофазні – для двопровідних мереж змінного струму з напругою 230В (встановлюються в основному у приміщеннях побутових споживачів) та трифазні – для трипровідних чи чотирипровідних мереж із напругою 400В (використовуються на підприємствах, де є обладнання, яке працює під високою напругою).

Як перейти на багатозонний облік електроенергії?

Придбати і встановити у домогосподарстві багатотарифний лічильник, який перед підключенням пройде параметризацію (програмування на дві або три часові тарифні зони) і написати у Центрі обслуговування клієнтів відповідну заяву.

Багатозонний облік електроенергії вигідний як споживачам, так і енергетичним компаніям. Адже нерівномірні навантаження на енергосистему часто негативно позначаються на її роботі, а з зонним обліком ці показники вирівнюються, що не може не радувати енергетиків у такий складний період, як зараз. Споживачі ж мають змогу добре заощадити, що теж не може не радувати після збільшення вартості електроенергії.

 

За інформацією АТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО»