back

Завдяки програмі "Енергодім" мешканці багатоквартирних будинків можуть заощаджувати до 50% вартості послуги з опалення

19-01-2024 16:51

 

З самого початку повномасштабної війни Фонд енергоефективності зіштовхнувся з низкою викликів з реалізації програми «Енергодім». Не поповнювався статутний капітал Фонду, банки заморозили кредитування ОСББ. Відповідно було призупинено приймання заявок для участі в програмі «Енергодім» за обома пакетами, у межах яких компенсувалося від 50% до 70% вартості проєктів. 

Але підтримка ОСББ з боку Фонду енергоефективності не припинилася. Завдяки внесеним змінам, Фонд поновив роботу за спрощеним варіантом пакета «А», за яким ОСББ надаються гранти на встановлення індивідуальних теплових пунктів, теплоізоляцію трубопроводів, заміну вікон і дверей у місцях загального користування. Це одні з найбільш доцільних та ефективних заходів зі зниження споживання теплової енергії у будинках.

Наразі механізм Програми максимально спрощений. На першому етапі ОСББ разом і заявкою на участь має подати до Фонду витяг з протоколу загальних зборів, енергетичний сертифікат будівлі та матеріали фотофіксації. На другому етапі разом із заявкою про завершення робіт — копії актів приймання виконаних будівельних робіт, енергетичний сертифікат будівлі (виготовлений після реалізації заходів), звіт за результатами перевірки впровадження проєкту з фотофіксацією і паспорт обладнання.

ОСББ, які вирішили стати учасниками програми «Енергодім», отримують ряд переваг, зокрема:

1) участь в програмі «Енергодім» передбачає можливість проведення найпростіших робіт: від утеплення фасадів до встановлення лічильників тепла, саме тому заявку на участь у програмі можуть подати буквально всі ОСББ, хто потребує енергомодернізації;

2) процедура подачі заявки на участь у програмі «Енергодім» стала значно простіше: на першому етапі ОСББ потрібно подати заявку, витяг з протоколу загальних зборів, енергетичний сертифікат будинку з відповідними світлинами, що засвідчать стан теплового обладнання. 

Подати заявку можна двома способами: а) звернувшись безпосередньо до банку-партнера, що дасть змогу одночасно подати заявку на кредит; б) онлайн на сайті Фонду енергоефективності; 

3) учасники програми «Енергодім» отримають компенсацію в розмірі до 70% від суми витрат на енергомодернізацію будинку, а економія витрат на опалення в осінньо-зимовий період може сягнути 50%; 

4) участь у програмі «Енергодім» дає змогу поліпшити технічний і зовнішній стан будинку, покращити умови проживання тощо;

5) оформлення кредиту, як і отримання коштів на рахунок ОСББ, може відбутися буквально в день схвалення Фондом енергоефективності заявки ОСББ до участі в програмі.

Участь ОСББ в програмі «Енергодім» Фонду енергоефективності дає змогу мешканцям багатоквартирних будинків досягати значної економії енергії, отже — заощаджувати кошти та підвищувати рівень комфорту у власних квартирах.

Детальніше з інформацією щодо програми «Енергодім» можна ознайомитися на сайті Фонду енергоефективності.

 

За інформацією з веб-сайту Фонду енергоефективності