back

Шляхом реалізації ЕСКО-проєктів можна досягти значної економії енергоспоживання у бюджетних установах

30-01-2024 16:00

 

ЕСКО-договори – це ефективний механізм заощаджувати енергоресурси на об’єктах державної та комунальної власності за рахунок впровадження енергоефективних заходів.

Механізм енергосервісу полягає у залученні приватних енергосервісних компаній (ЕСКО) до здійснення енергоефективних заходів на об’єктах державної та комунальної форми власності, за якого вкладені приватні інвестиції повертаються за рахунок досягнутої економії паливно-енергетичних ресурсів на об’єкті. Замовник повинен повернути інвестиції компанії лише після того, як встановлено факт досягнення економії, передбаченої енергосервісним договором. Якщо в результаті енергоефективних заходів не вдалось досягнути економії, енергосервісна компанія не отримує сплату від замовника. ЕСКО повністю бере на себе відповідальність за реалізацію проєкту з метою підвищення енергоефективності та пов’язані фінансові та технічні ризики.

В Україні вже реалізовано чимало успішних проектів, які показують, що енергосервіс працює і має результат. На сьогодні в країні впроваджено ЕСКО-проєктів на загальну суму 1,9 млрд гривень. Але цього ще замало, адже налічується понад 70 тис. бюджетних установ, що потребують термомодернізації. Обсяг ринку ЕСКО оцінюється експертами у понад 8,5 млрд доларів.

В Чернігівській області успішний досвід реалізації ЕСКО-договорів має Ніжинська міська територіальна громада. За результатами співпраці з енергосервісними компаніями в пологовому будинку та 8 закладах загальної середньої та дошкільної освіти в м. Ніжин було встановлено індивідуальні теплові пункти з системою погодно-режимного регулювання, онлайн моніторингу та диспетчеризації. Крім того, в ЗЗСО № 9 проведено роботи по утепленню горища. Загальна вартість реалізованих енергосервісних договорів склала близько 10,0 млн грн. У 2023 році за результатами реалізації таких договорів було отримано наступні показники економії:

1) Фактична економія теплової енергії ( з врахуванням фактичних кліматичних умов) склала 958,85 Гкал;

2) Фактична середня економія споживання теплової енергії по будівлям – 32,2 %;

3) Скорочення витрат закладів на опалення – 3 347,3 тис. грн.;

4) Чиста економія бюджетних закладів – 473,1 тис. грн.

Наскільки ефективний енергосервіс в Україні можна дізнатися з реальних кейсів дослідження «Аналіз ефективності пілотних проєктів ЕСКО у містах-партнерах. Успішний досвід впровадження енергосервісних договорів», підготовленого Держенергоефективності спільно з ПРООН за посиланням:

https://www.undp.org/sites/g/files/zskgke326/files/2023-12/performance-a...

 

За інформацією Управління комунікації і зв’язків з громадськістю Держенергоефективності