back

5 березня – Всесвітній день енергоефективності

05-03-2024 12:38

 

Щороку 5 березня світова спільнота відзначає Всесвітній день енергоефективності. Вперше ідея запровадити цей день з’явилася у 1998 році на тематичній конференції, присвяченій проблемам енергоефективності, що відбулася в Австрії.

Мета його проведення – проінформувати населення про важливість заощадження енергії та навчити домогосподарства та комерційних споживачів раціональніше використовувати енергоносії, адже з кожним роком проблеми, пов’язані з використанням енергії набувають більшої актуальності.

Перш за все, вони торкаються такого питання, як економія фінансових засобів, що є важливим для кожного користувача, оскільки з кожним роком вартість енергоносіїв стрімко зростає. Відтак на сьогодні для левової частки споживачів питання енергоефективності набуває важливого значення.

На відміну від простого заощадження енергії, яке полягає у простому зниженні використання енергоносіїв, енергоефективність полягає у корисному, раціональному її витрачанні. Енергоефективність – це розсудливе споживання енергії, коли людина використовує менше енергії, щоб підтримувати аналогічний або вищий рівень енергозабезпечення. Для домогосподарств енергоефективність надає можливість зменшити витрати на комунальні платежі, для підприємств – зменшити необґрунтовані витрати, на державному рівні – це змога заощадити енергоресурси, покращити продуктивність виробництва та конкурентоздатність промисловості. Важливим також це питання є для довкілля. Адже зменшення використання енергії дозволяє знизити викиди парникових газів.

В світі розвивається безліч технологій, що дозволяють раціональніше використовувати енергію. Серед них світлодіодне, плазмове, натрієве освітлення, енергоощадні технології опалення, застосування теплоізоляційних матеріалів тощо.

Більш детально ознайомитися з порадами щодо ефективного споживання енергетичних ресурсів можна на сайті Держенергоефективності за наступним посиланням: https://saee.gov.ua/uk/consumers/energozberezhenya-v-pobuti

З вебсайту Держенергоефективності