back

Цьогоріч Чернігівська філія «Газмережі» перевірить мережі у понад 1300 будинках

05-04-2024 16:56

 

Вже з березня Чернігівська філія «Газмережі» розпочала обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків. Загалом цього року заплановано обстежити мережі у 1328 багатоповерхівках.

Технічне обслуговування внутрішніх мереж проводитиметься задля безпеки споживачів, щоб запобігти надзвичайним ситуаціям. Мережі перевірятимуть на можливі витоки газу, а несправності усуватимуть. Адже, як свідчить статистика, близько 80% звернень жителів Чернігівщини в екстрену службу пов’язані з витоками газу внутрішньобудинкових систем газопостачання.

Нагадуємо, що за належний стан внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків відповідають  балансоутримувачі – ЖКГ, ОСББ, керуюча компанія.

Наприкінці 2023 року Міністерством енергетики України затверджено «Порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків», яким встановлено обов’язкове проведення ТО та регламентовано процедуру його проведення від укладання договору до строків і переліку робіт.

Що треба знати про технічне обслуговування споживачам:

1.   Вартість профілактичних робіт  буде значно меншою, ніж ремонтних, коли проблему треба вирішувати терміново. Під час ТО мережі перевірятимуть на можливі витоки газу, а несправності усуватимуть.

2.  Орієнтовну вартість технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання можна дізнатися на сайті Чернігівської філії «Газмережі» (https://cn.grmu.com.ua/). Точні суми буде визначено після проведення перших робіт на об’єкті.

3. Оплачувати технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж багатоквартирного будинку потрібно раз на 3 чи 5 років.  

ВАЖЛИВО: періодичність проведення планового ТО внутрішньобудинкових мереж у будинку залежить від строку їх експлуатації.

Так, внутрішньобудинкові системи, строк експлуатації яких складає до 25 років, мають обслуговуватись один раз на 5 років. Якщо строк експлуатації понад 25 років – раз на 3 роки. Тож і плата за ТО нараховуватиметься один раз на 3 або 5 років і в тому місяці, коли безпосередньо будуть проводитись роботи.

Інформація з графіками проведення робіт заздалегідь буде розміщена на дошках оголошень будинків. Окрім того, з графіками за адресами проведення техобслуговування можна буде ознайомитись на сайті Чернігівської філії: https://cn.grmu.com.ua/ у розділі «Технічне обслуговування ВБСГ».

4.  Не укладати договір на технічне обслуговування не можна.

Згідно з Постановою НКРЕКП, 07.12.2023 всі співвласники багатоквартирних будинків, які не мали існуючих договорів або не подали заявку на приєднання до Колективного договору в особі уповноваженого представника, автоматично приєднались до Типового договору з Оператором ГРМ.

Однак, споживач може обрати будь-яку організацію для проведення ТО, яка має дозвіл на проведення відповідних робіт.

5.  Спосіб оплати визначено в договорі.  Передбачено оплату:

  • або єдиним платежем управителем від імені усіх співвласників і за їх рахунок;
  • або окремими рахунками від кожного мешканця.

Дізнатись, про свій варіант споживач може у балансоутримувача.

І

                                                        За інформацією Прес-центру Чернігівської філії 

ТОВ «ГАЗОРОЗПОДІЛЬНІ МЕРЕЖІ УКРАЇНИ