back

Міненерго спільно з Держенергоефективності розробили законопроект, який передбачає фінансування енергомодернізації підприємств

07-07-2020 12:59

 

Міненерго спільно з Держенергоефективності, Українсько-данським енергетичним центром та іншими партнерами розробили проект Закону України, який передбачає зміни до Бюджетного кодексу України для забезпечення гарантованого джерела фінансування енергомодернізації підприємств України.

Як відомо, промисловість – один із найбільш енергоємних секторів економіки України. Він займає близько 30% від усього енергоспоживання в країні. Така висока енергоємність спричиняє значні витрати у різних секторах.

З огляду на це необхідно стимулювати підвищення енергоефективності у цьому секторі. Це питання стає ще більше актуальним з точки зору значних викидів СО2 у промисловості та планів запровадження в ЄС фіскального механізму регулювання імпорту вуглецеємних товарів в рамках реалізації Європейської зеленої угоди.

Тому законопроектом передбачається запровадити механізм використання коштів із податку на викиди СО2 як джерело співфінансування енергоефективних заходів на підприємствах.

Для реалізації даної ініціативи пропонується створити Державний фонд енергоефективної модернізації підприємств, який зможе:

- акумулювати надходження з податку на викиди СО2, а це близько 900 млн грн, які наразі не мають цільового призначення і щороку йдуть у загальний фонд держбюджету;

- надавати підприємствам компенсацію частини кредитів на закупівлю енергоефективного обладнання.

Саме такий механізм цільового використання коштів в багатьох країнах світу (Фінляндія, Данія, Великобританія, Швеція) став стимулом для промислових підприємств як до раціонального використання енергії, так і до оптимізації технологічних процесів на виробництві.

Енергомодернізація підприємств, у свою чергу, дозволить:

•       скорочувати енергоспоживання та викиди СО2;

•       нарощувати обсяги виробництва;

•       випускати якісну продукцію;

•       створювати нові робочі місця з конкурентною зарплатнею;

•       підвищувати конкурентоздатність української економіки.