back

Учасники Всеукраїнського онлайн-марафону з енергоефективності обговорили шляхи термомодернізації житлових будинків

25-05-2020 08:32

 

Представники Держенергоефективності взяли участь у Всеукраїнському онлайн-марафоні «Перший тиждень енергоефективності та енергозбереження 2020», організованому за ініціативи Громадської ради при Мінрегіоні із 18 по 21 травня

У рамках відеоконференції представники влади, бізнесу та експерти звернули особливу увагу на доступні споживачам інструменти підвищення енергоефективності у житловому секторі.

Зокрема, про переваги програми «теплих кредитів» повідомив Роман Марецький, директор Департаменту технічного регулювання енергоефективності Держенергоефективності.

«Завдяки «теплим кредитам» населення та ОСББ залучають необхідні кошти на енергоефективні заходи та отримують державну допомогу у вигляді відшкодування. Такий механізм співфінансування дає змогу суттєво здешевити заходи із термомодернізації. Це, у свою чергу, мотивує населення до активних дій, щоб зменшити енергоспоживання та комунальні платежі», - пояснив Р. Марецький.

Наприклад, ОСББ «Доценка 23» (м. Чернігів) залучило «теплі кредити» на загальну суму 1,4 млн грн, щоб встановити ІТП, замінити вікна, утеплити фасад та підвали. За результатами усіх компенсацій із державного, обласного та міського бюджетів загальна сума відшкодування склала 1,2 млн гривень. Тобто обсяг витрат ОСББ за кредитом – близько 200 тис. гривень. При цьому, завдяки енергоефективним заходам рахунки за опалення зменшилися на 50%.

Крім цього, програма, якою за 5 років скористалося вже понад 770 тис. сімей, приваблює легкістю участі, мінімізованою бюрократією, незначними термінами відшкодування.

Важливо, що перед учасниками програми представлено широкий вибір енергоефективних матеріалів та обладнання. Прилади обліку тепла і води, багатозонні лічильники електроенергії, ІТП, теплоізоляційні матеріали, теплові насоси, геліоколектори, радіатори опалення із терморегуляторами тощо – усе для оптимізації енергоспоживання, підвищення комфорту та менших комунальних рахунків.

Із орієнтовним переліком вищезазначених матеріалів можна ознайомитися на сайті Держенергоефективності за посиланням: https://saee.gov.ua/sites/default/files/EE_materials_26_02_19.pdf.

 

За інформацією з вебсайту

Держенергоефективності

Довідково: Продовжує діяти обласна Програма стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів Чернігівської області на 2018-2020 роки», у рамках якої відшкодовується 10% від банківської ставки по кредитах залучених на енергоефективні заходи.

За чотири місяці 2020 року з обласного бюджету відшкодовано населенню та ОСББ майже 1,0 млн грн. Кошти передбачені обласним бюджетом на реалізацію заходів Програми освоєно у повному обсязі (за підсумками 2019 року з обласного бюджету відшкодовано майже 1 млн грн.).