back

Енергоефективність в усіх галузях є ключовим інструментом для декарбонізації економіки та підвищення її конкурентоздатності

08-07-2020 10:09

На засіданні Професійної асоціації екологів України т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура звернув увагу на роль енергоефективності у вирішенні як енергетичних, так і екологічних питань та окреслив пріоритетні кроки.

За даними «Global Energy Statistical Yearbook», рівень енергоємності ВВП в Україні у 2018 році перевищував показник Польщі у 2,5 рази, а Німеччини – у 3,3 рази.

«Таке надмірне споживання енергії спричиняє для України значні витрати в енергетиці, екології, економіці. Тому маємо думати про те, як раціонально споживати енергію та скоротити викиди СО2 з одного боку, а з іншого – зробити економіку конкурентоспроможною», - повідомив К.Гура.

«Зважаючи на це, спільно із Міненерго ми працюємо над розробкою проекту Національного плану дій з енергоефективності на період до 2030 року, імплементуючи 27-у Директиву ЄС. До цієї роботи залучено інші центральні органи, експертне середовище. Також проект плану підтримується Секретаріатом Енергетичного Співтовариства», - зазначив К.Гура.

Так, відповідно до вимог 27-ої Директиви встановлюється індикативна межа споживання первинної і кінцевої енергії та пропонується низка секторальних та міжсекторальних заходів, що будуть переглядатись раз на три роки відповідно до вимог Директиви.

Серед запланованих заходів проекту Національного плану: співфінансування енергоефективних заходів у різних секторах, поширення енергоменеджменту, комерційний облік тепла і води, енергетична сертифікація будівель, стимулювання розвитку електрозарядної інфраструктури, енергомаркування та екодизайн різних енергоспоживчих товарів тощо.

Також Україна має наміри долучатись до так званої програми «European Green Deal» та вже зараз аналізує заплановані заходи і свої можливості.

«У зв’язку із цим спільно із Міненерго ми продовжуємо працювати над механізмом підтримки підприємств до енергоефективності. Ідея полягає у використанні коштів з податку на викиди СО2 як реінвестиції в енергозбереження, а саме – на компенсації підприємствам частини кредитів на енергомодернізацію», - підкреслив К.Гура.

Наприкінці виступу К.Гура запевнив у готовності продовжувати співпрацю із Професійною асоціацією екологів України та закликав усіх стейкхолдерів до діалогу.

 

За інформацією з вебсайту Держенергоефективності