back

До уваги споживачів електричної, теплової енергії та природного газу

04-08-2020 09:40

 

Звертаємо увагу на важливість вчасних і повних розрахунків за спожиті енергоносії для належної підготовки до осінньо-зимового періоду 2020/21 року.

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID‑19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» зупиняється дія низки положень попередніх актів Уряду.

Зокрема, з 1 серпня 2020 року втрачає чинність пункт 3 постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 року № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Таким чином, з цього дня скасовуються раніше встановлені заборони:

  • постачальникам електричної енергії, операторам систем розподілу електричної енергії — на відключення та обмеження нижче технологічного мінімуму до осінньо-зимового періоду 2020/21 року підприємств централізованого водопостачання та водовідведення;
  • постачальникам природного газу на припинення постачання природного газу виробникам теплової та електричної енергії.

Також скасовується покладене на НАК «Нафтогаз України» зобов’язання постачати природний газ виробникам теплової та електричної енергії — та загалом укладати з ними договори на постачання газу — незалежно від стану виконання умов щодо розрахунків. Отже, надалі відповідні суб’єкти господарювання мають забезпечити рівень розрахунків за поставлений газ не менше 90%.

Враховуючи викладене, необхідна координація дій органів місцевого самоврядування та підприємств тепло-, водопостачання і водовідведення під час підготовки до осінньо-зимового періоду 2020/21 року для успішного виконання підприємствами галузі вимог чинного законодавства щодо оплати за енергоносії та недопущення їхнього відключення від енергозабезпечення.